11 redenen waarom je volgende auto een Volvo moet zijn

De Zweedse autofabrikant staat bekend voor de speciale aspecten van zijn auto’s, maar er zijn er nog veel

1. Ze zijn veilig

Ja, laten we eerst de bekendste functie uit de weg ruimen. Volvo’s zijn inderdaad veilig. Heel veilig. Het bedrijf bouwt enkele van de veiligste auto’s op de weg en het neemt zijn reputatie zeer serieus. Het bedacht de driepuntsgordel in 1959, de gordelverklikker in 1972 en het zijdelingse botsbescherming systeem in 1991 als voorbeeld.

2. Ontwerp

Veel mensen zullen bij Volvo meteen denken aan boxy-auto’s, maar die look uit de jaren 80/90 is al lang overboord gegooid. De huidige reeks modellen straalt een slim Scandi ontwerp uit, iets dat is opgevoerd in de nieuwe XC90, de eerste van een nieuwe generatie modellen.

3. Kijk uit

In de komende vier jaar gaat Volvo zijn modelserie volledig vernieuwen en als de XC90 iets is om op voort te gaan, dan zullen ze er allemaal heel cool uitzien, op een minimalistische, conservatieve manier.

4.Efficiëntie..

Het bedrijf heeft onlangs een eigen reeks Drive-E-motoren ontwikkeld die niet alleen slim zijn omdat ze brandstof te besparen, maar ook omdat ze modulair zijn, zodat zowel de benzine als diesel eenheden kunnen worden aangepast om hybriden te worden in de toekomst.

5. En nu we toch over de toekomst praten ..

Well, het is al hier. Volvo heeft al de eerste van die Drive-E-motoren met hybride vermogen geïntroduceerd, in de vorm van de V60 Plug-in Hybrid. 

Met slechts 48 g/km CO2 en een brandstofverbruik van 155,2 mpg is dit een van de goedkoopste auto’s om mee te rijden die al op de weg te zien zijn – en vooral handig als je in een grote stad woont waar je gewoon elektriciteit kan gebruiken.

6. En zelfs nog verder in de toekomst …

Volvo plant een volledig elektrische auto in 2019, die vergelijkbaar is met die van het Tesla Model S met een bereik van meer dan 200 mijl.

7. Hebben we de veiligheid al vernoemd?

O ja, dat hebben we gedaan. Maar we vergaten te vermelden dat Volvo ook in 1998 een whiplash-beveiligingssysteem en een curtain airbag heeft uitgevonden. Een druk jaar voor de veiligheidsafdeling, uiteraard.

8. Geweldig voor het hele gezin

Als je op zoek bent naar een gezinsauto, dan heeft Volvo ze in overvloed. Dit is tenslotte het bedrijf dat het achterwaarts gerichte kinderzitje heeft uitgevonden en vandaag zitverhogers op de achterbank heeft. De XC60 is een bijzondere favoriet van ons: het is niet de beste auto in zijn klasse, maar het is een zeer goede all-round cross-over die goed werkt als een auto voor gezinnen met jonge kinderen, dankzij het comfort, het stijlvolle interieurontwerp en, uiteraard, ,de veiligheidsvoorzieningen.

9. Op de voorgrond van zelfrijdende technologie

Zal Volvo in 2017 een realistisch experiment in Göteborg uitvoeren met 100 XC90’s met zelfrijdende technologie aan boord die gebruikt worden door echte Volvo klanten voor hun dagelijkse woon werkverkeer.

10.De coolste interieurs?

Recente Volvo’s hebben een aantal zeer stijlvolle, coole interieurs gehad, maar de ontwerpers van zijn bedrijf zijn zelf verder gegaan met de XC90 en introduceerden nog meer minimalistische Scandinavische design elementen. Nu alle auto’s van het bedrijf de komende jaren zijn opgefrist, verwachten we dat de cabines van het bedrijf koeler zullen zijn dan een Zweedse winter.

11. Het is nog steeds gericht op veiligheid

In de afgelopen jaren heeft Volvo een rol-over beveiligingssysteem, een dodehoek informatiesysteem, een autonoom noodremsysteem voor stadsveiligheid en een voetgangersdetectiesysteem met automatisch remmen toegevoegd. Het heeft zich ook toegewijd aan zijn Vision 2020 programma’s, waarin wordt beloofd dat in 2020 niemand in een nieuwe Volvo auto gedood of ernstig gewond mag raken. Een gewaagd doel, maar we zouden niet tegen hen wedden.