Volvo staat bekend voor zijn world-class engineering, kwaliteitscontrole en luxueuze functies. Veel mensen houden van Volvo die bekend staat voor zijn authentieke Scandinavische ontwerpen. Hier presenteren we u enkele Volvo weetjes. Deze weetjes over Volvo helpen u om de Zweedse autofabrikant vanuit een geheel nieuwe invalshoek te bekijken.


Interessante Volvo weetjes

⇒ In het Latijn betekent het woord Volvo: ik draai. Vandaag echter is de dichtstbijzijnde betekenis “Ik rol”.

⇒ Volvo werd opgericht in 1924. De twee oprichters waren Gustav Larsson en Assar Gabrielsson.

⇒ De ÖV 4 is de eerste Volvo auto. De eerste auto was verkoopklaar in 1927 . De 2-liter, 4-cilinder auto kreeg de bijnaam: Jakob.

⇒ Het allereerste bedrijfsvoertuig van Volvo was de Type-1-vrachtwagen. Het werd uitgegeven in het jaar 1928. In hetzelfde jaar bracht Volvo zijn tweede auto uit, de Volvo PV 651. Volvo produceerde in het eerste jaar in totaal 1383 van beide voertuigen; waarvan de automaker er 27 exporteerde.

⇒ Deze trend kende een sterke stijging in 1932 toen Volvo een goede hoeveelheid van 10.000 voertuigen uitgaf, zowel vrachtwagens als auto’s.

⇒ Het bedrijf begon echter pas een grootschalige winst te maken vanaf het jaar 1935.

⇒ De eerste luxe auto van Volvo was de PV36, die zes passagiers tegelijk kon vervoeren. Het ontwerp van deze iconische auto heeft het pad aangelegd voor toekomstige Volvo wagens. Het kwam op de markt met een prijskaartje van 8.500 Zweedse kronen.

⇒ Volvo raakte een mijlpaal in 1941, met de verkoop van zijn 50.000ste voertuig; dit is een unieke prestatie aangezien de Tweede Wereldoorlog dan in volle gang was.

Een pionier op het gebied van autoveiligheid

  • In latere jaren heeft het Zweedse autobedrijf een voorbeeld gesteld voor de veiligheidsnorm voor auto’s met de introductie van de geavanceerde veiligheidsgordel.
  • In de jaren vijftig overtrof Volvo zijn all-time winstmarge. Het bedrijf werd financieel zo sterk dat het begon 5-jarige verzekeringen aan te bieden voor alle soorten voertuigen. Geen enkele autofabrikant heeft ooit zo’n uitgebreide dekking gegeven.
  • Volvo introduceerde de tweepunts veiligheidsgordel in 1957. De automaker had een soort revolutie teweeggebracht op het vlak van autoveiligheid.
  • De Volvo 144 verraste de hele wereld met een aantal fantastische functies. Maar bovenal verdiende het de bekendheid als de veiligste auto van het decennium. Het model had een inklapbare stuurkolom, driepunts veiligheidsgordels, gloednieuwe sloten en schijfremmen. De auto had ook een V-vormig circuitonderbreker systeem. Dit systeem was een van de meest betrouwbare van zijn soort.