Het is altijd vervelend wanneer je auto het begeeft. Niet alleen omdat je even niet meer zo mobiel bent, maar ook omdat er veelal een heftig prijskaartje vast zit aan de reparatie. Het is ook niet zo gek dat die reparaties zoveel geld kosten. Het harde werk van de werknemers van de garage valt in het niet bij de grootste kostenpost van de reparatie: de nieuwe onderdelen. De autofabrikant verkoopt natuurlijk het liefst volledige auto’s. Dus wanneer er losse onderdelen moeten worden ingekocht, kleeft hier meestal een grote som geld aan vast. Je hebt ook eigenlijk geen andere keus dan die kostenpost te accepteren, of toch wel?

Veel mensen weten niet dat tweedehands auto onderdelen een hele legitieme optie zijn bij het repareren van een mankement aan de auto. Lees hieronder verder als je meer wilt weten over het aanschaffen van tweedehands onderdelen.

Wat zijn de voordelen van je eigen onderdelen inkopen?

De meeste mensen zoeken hun eigen onderdelen omdat het vele malen voordeliger is. Het zijn echt niet alleen maar de hobbyisten die zelf opzoek gaan naar tweedehands onderdelen. Steeds vaker kopen mensen met weinig verstand van auto’s hun eigen onderdelen in om de simpele reden dat het veel geld bespaard ten opzichte van nieuwe onderdelen. Maar ook omdat het continue gemakkelijker wordt om je eigen onderdelen in te kopen. In principe wordt het dus steeds laagdrempeliger om geld te besparen op het laten repareren van je auto door middel van tweedehands onderdelen.

Welke onderdelen kan ik allemaal kopen?

Het lijkt een hele klus om zelf op zoek te gaan naar de juiste onderdelen, vooral als ze tweedehands zijn en je vaak niet precies weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over het aanbod: is mijn specifieke onderdeel wel tweedehands verkrijgbaar? De ervaring leert dat het niet uitmaakt welk merk of onderdeel u mist, bijna alle onderdelen zijn op het internet goed te vinden. Of je nu op zoek bent naar Volvo onderdelen of een nieuwe ABS pomp voor je Fiat nodig hebt, het is allemaal te vinden.

Waar kan ik mijn onderdelen vandaan halen?

Natuurlijk zijn er genoeg marktplaats websites waar enorm veel verschillende particulieren allemaal hun eigen tweedehands onderdelen ter verkoop aanbieden. De kwaliteit van deze onderdelen verschilt uiteraard erg veel. Hierom is het voor de leek moeilijk inschatten of het onderdeel wel voldoet aan de gewenste eisen. Als het onderdeel achteraf toch defect blijkt, dan is er van die kostenbesparing natuurlijk niets overgebleven en had je beter niets kunnen kopen. Het is verstandiger om te kijken naar bedrijven waar je de tweedehands onderdelen van kan kopen. Dit is alsnog heel voordelig en je loopt niet het risico op een defect onderdeel. Voor de doorverkoop aan jou wordt het onderdeel namelijk aan een grondige check onderworpen.