Vaak nemen mensen een leasecontract voor een bepaalde tijdsduur. Na het verlopen van dit contract zijn er een aantal opties die je hebt, maar wat als je er nu vroegtijdig van af wilt? Hieronder zullen verder ingaan op wat de consequenties voor beide zijn. allereerst welke vormen van lease contracten zijn er.

 

Private lease 

Een gloednieuwe auto rijden wie wil dat nou niet? Met een private lease is dit mogelijk. Door maandelijks een vast bedrag te betalen krijg je een gloednieuwe auto waarin je mag rijden. Aanvullend hierop is deze ook volledig verzekerd. Dingen zoals reparatie en onderhoud zitten hier ook bij. Kleine dingen zoals brandstof en boetes zijn natuurlijk wel voor eigen rekening. Daarnaast heeft het ook geen invloed op de belastingaangifte. 

Financial lease

De vorm financial lease stel je instaat om je droom auto te halen. De aankoopsom zal de bank voor jouw financieren waarna je de economische eigenaar zult worden. De auto wordt als het ware in termijnen afbetaald. In tegenstelling tot private lease word je na verloop van het contract wel eigenaar van de auto. 

Opzegvergoeding

Om een contract eerder te kunnen opzeggen is een zogeheten “opzegvergoeding” in het leven geroepen. Deze wordt vaak aan de hand van een aantal factoren berekend. Allereerst hoe lang de resterende periode is van het contract. Uiteraard zal deze hoger te komen liggen wanneer het over grotere tijdsperiode gaat. Daarnaast is deze ook afhankelijk van hoe groot de lease auto is. In hoeverre deze onderverdeeld is verschilt per lease partij. 

 

Lease overnemen

Na het verlopen van het originele lease contract bestaat vaak de optie tot lease contract overname. In het geval u vroegtijdig van uw contract af wil kan de auto aangeboden worden. Een ander persoon kan in dit geval de lease overnemen. Hiermee wordt een boete ook gauw voorkomen. 

 

Kortom: is het allereerst goed om na te gaan welke vormen van leasen er zijn en wat de gevolgen kunnen zijn.